Decospan Triatlon Menen

door Brecht

Amper een week na het AquaProtect 3Team clubkampioenschap in Damme stonden alweer heel wat AP3T'ers aan de start van de eerste editie van de Decospan Triatlon in Menen. Bram Decavel, onze net gekroonde clubkampioen, doet verslag!

_______________________________________________________________________________________________

13/09/20 - Decospan ‘Halve van Mjeende’

Niet ‘Plan A’ maar ‘Plan E’ voor de 6 deelnemers aan de eerste en enige halve triatlon in België(en bij uitbreiding, 1 van de weinige in Europa). Nicolas zag zijn halve Ironman 2 x verzet en schreef zich op het laatste nippertje in, ook Maaike schreef zich laat in bij gebrek aan andere wedstrijden, Stef en Jens gingen er vanaf het begin vol voor en Vincent en ik hadden ons ingeschreven om eventueel nog gratis te annuleren als er toch nog een Ironman wedstrijd doorging.

Maar door het corona-beestje stonden we dus allemaal op 13/09/20 aan de start van dezeeerste editie. Door de media-aandacht voor het afscheid van Frederik van Lierde was alduidelijk dat er veel volk ging zijn, en ook het deelnemersveld was ongelooflijk sterk, met bijnaal onze nationale toppers aan de start.

De organisatie was perfect, er was een heel ruime wisselzone, zwemonderdeel in de Leie,beveiligde vestiaire, snel loopparcours. Alleen bij het fietsparcours waren ze een klein beetje de inspiratie kwijtgeraakt, 3 keer de grote weg naar Geluwe op en af: een parcours voor de grote motoren. Niet ideaal dus, en in mijn ogen een gemiste kans om een mooi parcours langs het Heuvelland uit te tekenen, misschien was dit ook door de corona-maatregelen.

Om 8 uur vertrokken Frederik en zijn vriendjes, om 8u05 zijn vriendinnetjes en om 8u10 begon het gewone volk met de startgroep van Stef op kop. Na nog 1 (of 2) stresskakjes en wat wachten in de rij, zie ik Stef als 1 van de laatste van zijn groep in het water duiken, 3 minuten later start ik als 1 van de eerste van mijn groep, Nico start nog 2 minuutjes later, gevolgd door Jens en Vincent. Maaike mocht iets langer slapen en om 9u10 begint ze ook aan haar tweede halve afstand. Net als in Damme vorige week is er een rolling start, dus is het vooral focussen op uw eigen wedstrijd.

Het zwemmen gaat vlot en de Leie is verrassend warm. Door de opkomende zon is het wat moeilijk om het keerpunt te spotten maar eens gedraaid is het vlammen naar de wisselzone.Vlotte wissel en de fiets op richting Geluwe (x3). Na een 8-tal kilometer zie ik de profs al terug naar Menen knallen, ik blijf de andere richting in de gaten houden maar zie Stef nergens, Filip wordt wel gespot ergens halverwege het parcours. Vrij kort na het keerpunt zie ik Stef toch en dan weet ik al dat ik hem snel zal terugzien. Nico zie ik iets later ook op de laatste hellingrichting het keerpunt fietsen.

Na een 20-tal kilometer hoor ik een ‘Allé Bram, gazze geven’ achter mij en bezorgt Stef mij een verkoudheid, ik roep hem ook nog wat aanmoedigingen achterna en focus mij verder op mijn tempo. Ik zie Vincent ook vlot fietsen en ook Jens geeft een goeie indruk.

Nog 2 uurtjes gaat het zo verder, Stef fietst duidelijk keihard want hij vergroot het gat bij iedere ronde, bij Nico, Vincent, Jens en Maaike (die ook aan het fietsen begonnen is) blijft het kruisingspunt min of meer gelijk op een paar 100 meter na. Aan het tweede keerpunt staat daar plots een gigantische blauwe armada, wat een extra boost geeft, echt zalig om de steun van de hele ploeg te voelen. Ik denk dat bij iedereen de tweede ronde de snelste zal geweest zijn.

Na 3 ronden mogen we terug richting het stadion om de loopschoenen aan te trekken, met een volle blaas en het gevoel van volle benen van de fiets en gas geven in mijn beste onderdeel. Het plan is: 10 seconden trager per kilometer dan in Damme en dat 12 kilometer langer volhouden. Het toilet staat jammer genoeg niet in de wisselzone maar net erna, waardoor de officiële looptijd wat langer zal uitvallen.

Het is vrij snel duidelijk dat het een warme maar sfeervolle halve marathon zal worden, overal staan er supporters die enthousiast iedereen vooruit roepen. Het tempo zit direct goed en ik kan aan mijn inhaalrace beginnen, ik heb geen idee waar Stef zit, en maak me ook geen illusies,gewoon zo snel mogelijk lopen en we zien wel waar we uitkomen.Net na de eerste overbodige passage door de fabrieksgebouwen van Decospan (800 meter draaien en keren in een muf, warm magazijn) staan Filip en Stijn op het punt als ik de op 1 na meest aangemoedigde triatleet inhaal; ‘Megatoby’ had het precies wat lastig. Iets later halen de nummer 6 en 7 van de wedstrijd mij in en ik kan volgen, 1 van hen vraagt zelfs met lichte stress of ik nog een ronde moet, ‘Yep, Sven, geen stress!’

Ondertussen geen spoor van Stef, hij is dus ongetwijfeld ook sterk bezig, Nico kruis ik wel en dat ziet er nog heel vlot uit. Ook Maaike haal ik in het begin van de tweede ronde in en iets later ook Vincent, hij zit in het spoor van de 4de dame in de wedstrijd en bijt zich figuurlijk in haar zog vast, maar dat ziet er ook nog allemaal heel goed en soepel uit.Op 2 kilometer van het einde kan ik nog stevig versnellen en loop ik met een glimlachende grimas richting de finish, ik moedig Jens nog wat aan in het passeren en finish in een persoonlijke best tijd van 4u15 (wel maar 86km fietsen) met net geen PR op de halve marathon.

Achteraf blijkt dat Stef en Nico ongeveer op dezelfde plaats een klein klopje krijgen, maar eigenlijk nooit echt helemaal in panne vallen. Zo werd het nog spannend in het onderlinge‘clubklassement’ en eindigen Stef en mezelf op 78 seconden van elkaar in een mini-prestigeduel. Nicolas finisht 20 minuutjes later zijn eerste halve triatlon, in een heel scherpe tijd. Vincent krijgt het lastig in de tweede ronde, maar kan toch nog een goed tempo ontwikkelen en finishteen stuk onder de 5 uur. Maaike loopt een halve marathon met de smile en beklaagt haar zeker niet dat ze toch nog een halve triatlon probeerde. Met een prachtig resultaat wordt ze zelfs 3dein haar categorie.
Nieuw lid Jens moet zwoegen en zweten om binnen te komen maar bereikt toch de finish na een sterke wedstrijd.6 starters, 6 finishers en veel leute. Meer moet dat niet zijn. Ik blijf nog altijd fan van nog meer(AP3T) blauw op straat!

Bram Decavel​ - 4u14min27sec34
Stef Fllns​ - 4u15min45sec40
Nicolas Debusscher​ - 4u34min06sec107
Vincent Servaege​ - 4u52min49sec217 (49 Masters A)
Maaike Reyngaert - 4u55min29sec230 (3 Masters A)
Jens Bourgois​ - 5u17min12sec319