Ironman 70.3 Mallorca

door Filip

Vorige zaterdag stonden Jeroen Lecluyse en Inge Decock voor hun grote uitdaging in de halve triatlon van Mallorca. Beiden hebben een topprestatie geleverd en hier kan je een verslag lezen.

Alcudia, Mallorca....er zijn slechtere plaatsen op de wereld om een halve triatlon te betwisten. Met een fantastische omgeving en 3200 atleten uit 67 verschillende landen aan de start waren de omstandigheden alleszins ideaal om een topprestatie te leveren.

Een Ironman 70.3 is een halve triatlon en de 70.3 staat voor de totale af te leggen afstand in mijlen (70,3 mijl).

Zowel Inge als Jeroen hadden de voorbije weken al getoond dat de conditie goed zat en beiden keken dan ook vol vertrouwen tegen de opdracht aan. Jeroen had wel wat vraagtekens door een blessure die hem de laatste 7 weken had belet om een deftige looptraining uit te voeren. 

Inge was vanaf woensdag ter plaatse en met een hotel vol triatleten, waaronder enkele Belgische toppers, kon je de spanning voelen stijgen naarmate de wedstrijddag naderde.

Jeroen was reeds een week op voorhand in Mallorca en kon al vaststellen dat het fietsparcours niet van de poes was met 1200 hoogtemeters en een stevige helling van 7,7 km als bonus. Er waren ook al wat dagen geweest met een stevige wind wat het fietsen en ook het zwemmen in een woelige zee nog wat zwaarder kon maken.   

Inge had al haar eerste mentale overwinning beet toen bleek dat het volledig windstil was op de dag van de westrijd met een vlakke zee tot gevolg. Die wind zou later wel wat aanwakkeren en de triatleten op een serieuze tegenwind trakteren op het einde van het fietsen.

De start op het witte strand van Mallorca was ronduit indrukwekkend en gedurende meer dan een uur werden verschillende waves de zee in gestuurd voor 1900m zwemmen. Inge die in een wave van meer dan 500 dames, net na de profs mocht starten, kwam terug op het strand in 33 minuten, wat voor haar een min of meer verwachte tijd was. Daarmee lag ze op de 14de plaats in haar leeftijdscategorie, maar belangrijker was dat ze het nog zag zitten en met een high 5 voor de kindjes was ze weg voor 1 grote ronde van 90 km fietsen.

Jeroen, waarvan we allen weten dat het zwemmen zijn minste onderdeel is, zwom voor zijn doen een meer dan behoorlijke 40 minuten vooraleer hij kon beginnen aan zijn inhaalrace die duurde tot aan de finish. 

Als toeschouwer is het dan bang afwachten hoe die zware 90 km zullen verteerd worden. Deze ongerustheid was helemaal onnodig als je zowel Inge en Jeroen met een stevige tred zag starten aan het laatste onderdeel, de halve marathon.

Terwijl Inge haar positie 14 van na het zwemmen ook nog steeds vast had na het fietsen, was Jeroen intussen opgeschoven van plaats 411 in zijn leeftijdscategorie naar plaats 133. Zijn inhaalrace was zelfs nog indrukwekkender in het algemene klassement waar hij opschoof van positie 2363 naar positie 801 na het fietsen. Er zijn dus veel triatleten die onze Jeroen hebben zien passeren in het fietsen.

Intussen was het serieus heet geworden aan het strand van Alcudia en de 3 rondes lopen werden dan ook afgewerkt onder een loden zon. Zowel Inge als Jeroen haspelden de kilometers af in een zeer gelijkmatig tempo en net toen het bij Inge mentaal wat moeilijker begon te gaan na 13 km kwam er onverwachte steun. De vrienden van KTDC, op stage aan de andere kant van het eiland, hadden de moeite gedaan om naar Alcudia te fietsen om hun teammates te ondersteunen. Achteraf vertelden zowel Inge als Jeroen dat hun steun voor een enorme boost had gezorgd en dit had hen over het moeilijkste moment geholpen. Bedankt Patje, Bianca, Katrien, Pieter, Dave, Koarle en Ruben voor de steun !!!

Inge kon uiteindelijk de halve marathon lopen in 1u45. Dat is zelfs beter dan wat ze ooit heeft gelopen op een halve marathon (zonder triatlon). Jeroen die bezorgd was over zijn lopen snorde het lopen af in 1u33 !

Uiteindelijk kwamen beiden, terecht, heel tevreden over de aankomst. Jeroen finishte in 5u08min33sec (96ste plaats) en Inge deed er 5u33min28 sec over. Dit leverde haar uitelndelijk een 12de plaats op in haar leeftijdscategorie.

We zijn opnieuw een mooie triatlon ervaring rijker op een top locatie in een pracht van een Ironman organisatie.  

En de coach zag dat het goed was... 

 

Klik hier voor de volledige uitslag 

 

Foto's van de wedstrijd :

IM_70.3_Mallorca


DSCN0919.jpg
DSCN0920.jpg
DSCN0921.jpg
DSCN0922.jpg
DSCN0928.jpg
DSCN0930.jpg
DSCN0937.jpg
DSCN0942.jpg
DSCN0948.jpg
DSCN0967.jpg
DSCN0981.jpg
DSCN0985.jpg
DSCN0998.jpg
DSCN1004.jpg
DSCN1011.jpg
DSCN1014.jpg
DSCN1029.jpg
DSCN1031.jpg
DSCN1037.jpg
DSCN1038.jpg