Halve triatlon - Naturaman Var (FR)

door Henk

Brecht Avereyn is vrij nieuw in de club, maar had al direct goesting om een halve triatlon af te werken in zijn eerste jaar. En niet zomaar een 'platte' wedstrijd, maar hij trok daarvoor naar de prachtige streek, de VAR, te Frankrijk. Hij schreef er een verslag van waardoor hij ongetwijfeld anderen zal doen watertanden. Proficiat trouwens!
__________

Verslag Brecht:

Na mijn eerste marathon in 2014 was mijn sportieve activiteit wat stilgevallen (knieblessure, huis gekocht, …) en was ik eind 2016 op zoek naar een nieuw sportief doel. Op Facebook had ik een promofilmpje gezien van de Natureman (https://vimeo.com/185786103) & was ik op slag verliefd geworden op de wedstrijd. Impulsief heb ik mij dan in november 2016 ingeschreven voor de wedstrijd, net geen jaar op voorhand… J Begin deze maand stond ik dan uiteindelijk aan de start van deze fantastische wedstrijd & hoe dat verlopen is, kun je hieronder lezen 

RACE DAY:

De wedstrijd startte voor de mannen om 9u05, dus had ik mijn wekker gezet om 6u om nog de laatste hoeveelheden koolhydraten op te nemen en een laatste check van het materiaal te doen. Wat later vertrok ik met Jannes vanuit het appartement in Moustiers Sainte-Marie naar de start iets verder in Les Salles-sur-Verdon.

Toen ik in de wisselzone m'n fiets ging klaarzetten, was ik wat geschrokken van de omvang van de zone. Met 1300 deelnemers was het toch even zoeken tot ik m'n plekje vond. Na alles klaar te leggen, heb ik vlug m'n wetsuit aangetrokken en me begeven naar de startplaats waar ik nog wat kon zwemmen om te wennen aan de watertemperatuur.

Rond 9u moest iedereen uit het water om ons klaar te maken voor de start. Ik weet dat zwemmen niet mijn beste discipline is, dus probeerde ik me wat terughoudend te positioneren in de groep om onnodig gewoel in het water te vermijden.

Om 9u05 werd dan het startschot gegeven en doken we met ons allen het helderblauwe water in. Na enkele honderden meters dijde de chaos van de massastart uit & zat iedereen ongeveer waar hij moest zitten qua tempo. Halfweg de zwemproef was er een australian exit (uit het water komen, even lopen over het strand en er vervolgens weer in duiken) over het keienstrand, auwtsj! Coach Filip had me aangeraden om op voorhand eens het zwemparcours te verkennen omdat de boeien niet altijd goed zichtbaar zijn tijdens het zwemmen. Ewel Filip, ik heb letterlijk tegen een boei gezwommen ;-). Maar verder zonder erg de 2km kunnen afwerken en met een goed gevoel uit het water gekomen.

In de wisselzone vond ik vlot mijn fiets terug en liep ik al snel de wisselzone uit met m’n fiets in de hand. Blijkbaar had ik iets te snel gewisseld, want eenmaal op de fiets merkte ik dat m’n zwembril nog om m’n nek ging… Filip had me richtwaarden qua vermogen gegeven die ik mocht leveren tijdens het fietsen. Zo kon ik m’n energie correct spreiden over de wedstrijd & dus wat doseren tijdens de fietsproef. Hierdoor kon ik met momenten ook echt genieten van de omgeving waarin we aan het fietsen waren, heerlijk. De benen voelden ook goed, het klimmen ging super… Ik kreeg een overweldigend happy gevoel! Tijdens de laatste kilometers begon ik wat vermoeiing te voelen in mijn benen, maar dat leek me maar normaal.

Opnieuw de wisselzone in, de fiets aan de haak, klikschoenen uit, loopschoenen aan, petje op & vamos! Het loopparcous startte onverhard, maar dat segment bleek niet representatief te zijn voor de rest van het loopparcous. Al snel lieten we de tarmac achter ons & doken we een paadje in. Lopen over het keienstrand, steile stukken waar je enkel naar boven kon wandelen, technische passages… Prachtig, maar een pak lastiger dan ik verwacht had. Beetje bij beetje begon het tempo te zakken en werd het me meer en meer een mentale strijd. Omdat ik wat schrik had dat ik de energiedrank van de organisatie niet goed ging verwerken, had ik tijdens het lopen enkel maar water gedronken, hetgeen duidelijk ook zijn invloed had op mijn prestaties. Op karakter heb ik de laatste kilometers kunnen afwerken en met een adrenaline boost nog een sprintje kunnen trekken tot de streep.

Uiteindelijk ben ik gefinisht in een tijd van 5u30min die me de 161ste man van 920 gefinishte mannen maakt. Ondanks het wat mindere lopen, kan ik meer dan tevreden terugblikken op mijn eerste halve triatlon! Zo heb ook wat ervaring kunnen opdoen om 2018 harder, better, faster, stronger te maken!

Een merci ook aan Jannes om in Verdon te supporteren en me te ondersteunen. Ook een dikke merci aan de supporters die me gevolgd hebben vanop afstand, heel fijn om achteraf de berichtjes te lezen! Coach Filip dank ik ook graag voor de begeleiding en me bij te staan met raad & daad. Thank you all :-)

Voor de liefhebbers nog kort het cijfermateriaal:
2km swim: 00:37:32
92km bike (1500hm): 03:01:14
20km run (300hm): 01:46:17
Totaal: 05:30:29, 161ste gefinisht op 920 man